Bilgisayar korsanlığı terminolojisinin kesin olmadığını ve birçok tanımın tartışılabileceğini unutmayın. Hiçbir “resmi” hacker sözlüğü yoktur. Terimler, bilgisayar korsanı topluluğu tarafından kullanıldıklarında gelişir. Açıkçası, bu incelemeye filmlerde ve haber yayınlarında kullanılan bir terim olan hacker’ı tanımlayarak başlamak mantıklı olacaktır.
Çoğu insan bunu bir bilgisayar sistemine giren herhangi bir kişiyi tanımlamak için kullanır. Ancak, güvenlik uzmanları ve bilgisayar korsanları bu terimi farklı şekilde kullanır. Bilgisayar korsanlığı topluluğunda, bir bilgisayar korsanı belirli bir sistem veya sistem hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen bir uzmandır. Bilgisayar korsanları, bir sistemin kusurlarına bakmanın onu öğrenmenin en iyi yolu olduğunu düşünüyor.
Örneğin, zayıflıklarını ve kusurlarını öğrenerek bu sistemi anlamaya çalışan Linux işletim sistemi konusunda çok bilgili biri bilgisayar korsanı olacaktır. Ancak, bu genellikle bir sisteme erişim sağlamak için bir kusurdan yararlanılıp yararlanılamayacağını görmek anlamına gelir. Sürecin bu “istismar” kısmı, bilgisayar korsanlarının kendilerini üç gruba ayırdığı yerdir:
• Beyaz şapka korsanları, bir sistemde güvenlik açığı bulduklarında, güvenlik açığını o sistemin satıcısına bildireceklerdir. Örneğin, Red Hat Linux’ta bir kusur keşfederlerse, Red Hat şirketine e-posta gönderir (muhtemelen isimsiz olarak) ve kusurun ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını açıklarlar.
• Siyah şapka bilgisayar korsanları, normalde medyada tasvir edilen kişilerdir (örneğin, filmler ve haberler). Bir sisteme eriştikten sonra amaçları bir tür zarara neden olmaktır. Veri çalabilir, dosyaları silebilir veya web sitelerini tahrif edebilirler. Siyah şapka korsanlarına bazen cracker denir.
• Gri şapka korsanları genellikle yasalara uyan vatandaşlardır, ancak bazı durumlarda yasa dışı faaliyetlere girişebilirler. Bunu çok çeşitli nedenlerle yapabilirler. Gri şapka korsanları, genellikle, bilgisayar korsanının etik olmayan faaliyetlerde bulunduğunu düşündüğü bir şirkete ait bir sistemi hacklemek gibi etik olduğunu düşündükleri nedenlerle yasa dışı faaliyetler yürütürler.
Faydalı olması dileğiyle..