Open Systems Interconnect (OSI) 1980’li yıllarda Organisation for Standardization (ISO) tarafından geliştirilen ağların nasıl iletişim kurduğunu, protokol ve etkinliklerin birbirleri ile nasıl etkileşim sağladığını açıklayan bir standarttır. Bu standart yedi katmana ayrılmıştır.
Bu katmanlar sırası ile;
7- Application (Uygulama)
6- Presentation (Sunum)
5- Session (Oturum)
4- Transport (Taşıma)
3- Network (Ağ)
2- Data Link (Veri Bağlantısı)
1- Physical (Fiziksel) ‘dir
Bu katmanları aynı sıra ile açıklayacak olursak;
7- APPLICATION (UYGULAMA KATMANI):
Bu katman kullanıcıya en yakın olan katmandır. Programların ağ’a erişmesi için ihtiyaç duyulan protokolleri sağlar. Örnek verecek olursak; DNS, HTTP, FTP, SSH gibi protokollerdir.
6- PRESENTATION (SUNUM) KATMANI:
Bu katman karşı taraftan gönderilen verinin, alıcı tarafından anlamlandırılabilir bir hale gelmesini sağlar. Bu katmanda dosya uzantıları belirlenir diyebiliriz (.MP3, .XLS, .DOC vb.) Ayrıca bu katmanda veririn encryp decrypt edilmesi de sağlanır.
5- SESSION (OTURUM) KATMANI:
Gönderici ve alıcı arasındaki oturumları kapsayan katmandır. Oturumu açma/kapama gibi işlevleri yapar. Örneklendirmek gerekirse SIP ve NFS örnek verilebilir.
4- TRANSPORT (TAŞIMA) KATMANI:
İletilen verinin herhangi bir kayba uğramadan alıcısına ulaşmasını sağlayan katmandır. Verinin iletilmesi için veri paketini segmentlere ayırarak karşıya iletir. Eğer veri ulaşmadı ise bunu kontrol edip tekrar yollayabilir. SSL, TLS, UDP ve TCP gibi protokoller bu katmandadır.
3- NETWORK (AĞ) KATMANI:
Veri paketinin alıcısı farklı bir ağda ise pakete alıcı ağ adresinin eklendiği katmandır. Router, ICMP ve ARP gibi protokoller bu katmanda çalışır.
2- DATA LINK (VERI BAĞLANTISI) KATMANI:
Belirli bir ortama iletilen veri bitlerinin mantıksal organizasyonunu açıklar. Veri bağlantı katmanı iki alt katmana bölünmüştür: Media Access Control (MAC) ve Logical Link Control katmanı (LLC). SLIP ve PPP bu katmandaki protokollere örnektir. Ayrıca bu katmanda Ethernet vb. gibi bilinen erişim yöntemleri çalışır. Veri bu katmanda parçalara bölünür her bir parçaya ise frame adı verilir.
1- PHYSICAL (FIZIKSEL) KATMAN:
Verinin kablolu ise elektrik ve ışık, kablosuz ise radyo sinyali vb. forma dönüştüğü katmandır. Hub, switch ve repeater gibi cihazlar bu katmanda çalışır.
Faydalı olması dileğiyle..